5 TIPS VOOR HET SCHRIJVEN VAN JE HUWELIJKSGELOFTEN

Geloften zijn meestal één van de laatste zaken die op jullie to do lijstje worden afgevinkt. En dat is niet toevallig. De kans is groot dat de gedachten aan het schrijven van jouw geloften je een beangstigend of beklemmend gevoel geeft… ‘Wat moet ik zeggen? Wat mag ik zeker niet vergeten? Hoe bouw ik mijn geloften het best op? hoe begin ik en waarmee eindig ik?’ etc.

Onze Geloften Gids geeft antwoorden op al deze vragen en is dé compagnon bij het schrijven van je geloften. Je koopt hem voor een prikje in onze webshop. Maar in dit artikel geef ik je alvast 5 tips:

Tip 1. De lengte van je geloften

Om te vermijden dat de één 10 zinnen heeft en de ander twee A4’s vol, spreek je best samen de lengte van jullie geloften af. bijvoorbeeld: 1 A4, lettertype: Helvetica, grootte lettertype: 12, interlinie: 1,2. Of bijvoorbeeld: ca 900 woorden.

Belangrijke kanttekening: deze afspraak is slechts een richtlijn. Staar je niet blind op de lengte, maar focus je op de inhoud. Wanneer jouw geloften dan uitkomen om anderhalf A4 of 1400 woorden, kort ze dan niet per se in. Belangrijker is dat je zegt wat je wil zeggen.

Tip 2: Start vroeg

Start enkele maanden voor jullie huwelijksdag met het bijhouden van onderwerpen waarover je wil vertellen. In deze fase van het schrijfproces hoef je zeker nog geen volzinnen te schrijven. Hou je ideeën bij in je notities op je gsm of in een notitieboekje dat je altijd bij je hebt. Gebruik steekwoorden en bulletpoints. In dit documentje laat je nu nog maar je ideeën de vrije loop. Je verzamelt hier alles wat in je opkomt. Al die anekdotes/beloftes/eigenschappen van je partner maken het schrijven nadien des te makkelijker.

ps: Komt er een idee in je op, wacht dan niet met het te noteren. Want, ik geef het je op een blaadje, een half uur nadien ben je dat goede idee alweer vergeten. Noteer het dus meteen of neem het op met de dictafoon van je gsm.

Tip 3: Stel jezelf de waarom-vraag

Waarom zie je je partner graag?
Waarom trouw je met je partner?
Waarom wil je oud worden met je partner?


Drie eenvoudige vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn en waar je zonder twijfel even zal moeten over nadenken. Maak je antwoorden ook concreet met een voorbeeld.

Een voorbeeld:
Je zorgt goed voor me. –> dat is een algemene omschrijven en zegt op zich heel weinig.
Zeg in de plaats: ‘Elke ochtend maak je voor mij granola met vers fruit klaar.’

Tip 4: Maak beloften

Bij geloften horen uiteraard ook beloftes. Het belangrijkste advies dat ik je hierin kan geven is om niet overmoedig te zijn. Beloof geen dingen die je toch niet zal kunnen waarmaken. Zoals bijvoorbeeld je partner beloven om voortaan je vuile kop meteen in de vaatwas te zetten in plaats van in de gootsteen. Wedden dat je dat niet elke dag zal lukken? 🙂

Beloof je partner de grote dingen, zoals trouw en liefde. Maar vergeet ook niet de kleine dingen te beloven. Beloven om je best te doen voor… of beloven om te blijven proberen dit of dat te doen…

Tip 5: Eindig met ‘ik hou van je’

… Of zoiets in die aard, is altijd een goed idee!

Heb je naast deze tips graag houvast bij het schrijven van je geloften? In onze gids vertel ik je uit welke delen geloften zijn opgebouwd, hoe je begint, wat je vertelt. Ik geef je tips en stel je vragen om op verhaal te komen, zodat je niet met een writers block blijft zitten. En ik vertel je hoe je je voorbereidt op het moment waarop je ze uitspreekt naar je partner en waar je moet op letten.
!! Na aankoop van de gids ‘hoe schrijf ik geloften’ ontvang je in je mailbox ook een voorbeeld van een persoonlijke gelofte in je mailbox.

Volg ons op Instagram voor meer tips voor jullie huwelijksceremonie.

SHARE