Huwelijksceremonie11.jpg

OVER

QUINTA ESSENTIA

Quinta Essentia is Latijns voor Kwintessens.

In de oude filosofie is Kwintessens de benaming die werd gegeven aan het vijfde immateriële element, naast en boven de vier stoffelijke elementen (lucht, water, aarde en vuur) en dat in alle dingen latent aanwezig werd geacht. 

Het is de aanduiding van dat waar het in wezen om gaat, het wezenlijke van een gebeurtenis, de kern van de zaak, het hart, het niet-materiële.

about me Sanne Umans.jpg

HALLO

this is me in a nutshell

Ik ben mama van Ellie: mijn patatje, scheetje, protje, schatje. The apple of my eye. Sinds april heeft een tweede exemplaar diezelfde plek in mijn hart veroverd. Juliette is haar naam. En omdat ik haar -uiteraard- de mooiste van de hele wereld vind, noem ik haar heel vaak 'chouette Juliette'. Wat ben ik nog? De vraag is eerder: Wat ben ik niet? Want! Ik ben ook het lief van Jef, de schoondochter van bonneke en vava, het derde kind van vier, grote zus, meter, tante, etc.

Ik hou van home sweet home, van een glas rode wijn of een pintje op het einde van de dag, van warme zomeravonden in den hof, van goede gesprekken en van echte mensen. En het liefst nog hou ik van al die dingen samen. Ik heb een hekel aan lange wachtrijen, slaande deuren, gemiste kansen en spilled milk. Ik ben een rasechte steenbok. Very down to earth. Maar ook geloof ik, in de invloed van de planeten en de cyclus van de maan; in het lot; in de wet van de kosmos en in karma. En ik droom. Veel. Zowel 's nachts als overdag. Van een grote kroost en een trouwe viervoeter. Van ooit een boek te schrijven boordevol verhalen en van een eigen vzw met comfort dogs. With one step at a time, I will get there. In the meantime I ENJOY MY JOURNEY.

 

Ik ben streng en veeleisend voor mezelf. De lat kan altijd hoger en alles kan altijd dat tikkeltje beter. Ik ben een pietje precies en goed is nooit goed genoeg. Tijdens een sollicitatiegesprek zou je dat benoemen als een zwakte, I know. Maar ondertussen heb ik de perfectioniste in mezelf omarmt. Ze is deel van wie ik ben. Sleutelen, aanpassen, bewerken, … tot het af is. Voor minder ga ik nu eenmaal niet. 

 

Ik ben ook een HSP'er, pur sang. Hooggevoelig, met voelsprieten die altijd op scherp staan en een zevende zintuig voor elke olifant in de kamer. Maar ook ben ik extravert en recht voor de raap, dus grijp ik elke kans om van die olifant een mug te maken. Vroeger waren die voelsprieten een last. Vandaag zet ik ze in om tussen de regels te lezen en om ook al wat onuitgesproken blijft te horen. Af en toe nog zijn ze stik-vermoeiend, maar voor mijn job zijn ze een godsgeschenk. Zo scan ik tijdens onze voorbereidingen van jullie huwelijksceremonie met gemak de fronsen op jullie gezicht en jullie subtiele blikken naar elkaar. 

Ik ben iemand van uitersten. Het is alles of niks. Een typische eigenschap van HSP'ers, zegt mijn psycholoog. Op de oppervlakte blijven dobberen is dus niet aan mij besteed. Ik raak het leven aan en het leven raakt mij. Ik duik diep als het mag en graaf verder als het kan. Niet zozeer in het hoofd, maar in het hart. Ik spit, tot de kern van de zaak. 

 

Ik zoek steeds naar de verwondering van elke dag. En dat zit'm in het gewone. Gewone mensen met gewone verhalen. En dan blijkt altijd weer dat ze net daarom heel bijzonder zijn, de verhalen van alledag. 

 

Naast die gewone dagen zijn er dan de belangrijkste dagen...je weet wel, die zeldzame exemplaren in het leven die in ons geheugen gegrift blijven. De dagen waarop we een nieuw hoofdstuk starten: waarop we geschiedenis schrijven.

 

De betekenis, jullie gevoel, de herinnering, jullie verhaal... Een fotograaf legt het vast met beelden, ik geef het vorm met woorden. Om voor eeuwig te bewaren, om te koesteren, om generaties lang te laten voortbestaan: 

wie jullie zijn, wie jullie waren. Het verhaal dat jullie schreven. 

 

Sanne

Leer je me graag beter kennen? Wil je kijken of wij klikken?

Copyrights © 2021 Quinta Essentia, All rights reserved | Disclaimer & Privacy