Huwelijksceremonie11.jpg

OVER

QUINTA ESSENTIA

Quinta Essentia is Latijns voor Kwintessens.

In de oude filosofie is Kwintessens de benaming die werd gegeven aan het vijfde immateriële element, naast en boven de vier stoffelijke elementen (lucht, water, aarde en vuur) en dat in alle dingen latent aanwezig werd geacht. 

Het is de aanduiding van dat waar het in wezen om gaat, het wezenlijke van een gebeurtenis, de kern van de zaak, het hart, het niet-materiële.

DIT BEN IK...

veertien jaar geleden, in mijn scoutsuniform, met enkele verfrommelde A4’tjes in de ene hand en een micro in de andere. Het was op het jaarlijks zomerkamp van onze scouts Parsival, waarop ik de families van onze leden toesprak tijdens de openingsceremonie van de bezoekdag. 

 

Een gans jaar lang leefden we toe naar het kamp. Tien dagen weg van thuis, om te ravotten, om witte boterhammen met choco te eten (of was het choco met witte boterhammen?), om vuurke stook te doen, om onze eigen potjes te koken (afgekruid met bos-vruchten), om onder de sterren te slapen, om ons een week lang niet te wassen, en om bij thuiskomst weer naar waarde te schatten hoe goed een warme douche voelt. 

In die tien dagen was er slechts één dag waarop de ouders, grootouders, broers en zussen welkom waren: ‘De bezoekdag’. 

De organisatie van die dag had heel wat om het lijf: Er was de wandeling, de groepsspelletjes, de barbecue, de algemene logistiek, etc. En er was ook de ceremonie. Toen nog een licht getinte Katholieke dienst (Scouts was namelijk een Christelijke jeugdbeweging).

De ceremonie was de enigste taak die geen enkele scoutsleider voor zijn rekening wou nemen. Behalve ik. In mijn vier jaar leiding heb ik er elk jaar mijn schouders onder gezet om het idee dat een ceremonie saai is, om te vormen, en een moment te creëren dat verfrissend, hedendaags en inspirerend was. Het was een uitdaging die ik maar al te graag aanging. 

 

Ik had toen nog geen flauw idee dat dit later ook mijn passie zou worden. Deze foto herinnert me eraan dat een job als ceremoniespreker al lang in de sterren stond geschreven. Maar de weg naar huwelijks- en uitvaartceremonies was niet altijd zo crystal clear. De foto raakte verstopt in een doos op zolder, en er gebeurde jaren niets dat me in die richting wees. Zo heb ik eerst een bachelor Hotelmanagement afgerond, nadien een carrière in Hilton geambieerd en zelfs nog één bij KBC. Maar dat geheel terzijde, want ik ben hier niet om te praten over diploma’s en werkervaringen. Wél over de persoon achter het curriculum vitae; over wie jij bent, wie je graag ziet, waar je van droomt, of waar je van wakker ligt ’s nachts, en welke herinneringen jij koestert.

 

'Cause at the end it's not the money on the bank that count, nor the cars you own, or how many contacts you have on your social media accounts. At the end, it's the love we shared, the memories we made, the stories we told. I would love to hear and tell yours

Sanne

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

0472 87 93 95

© 2021 Sanne Umans, All rights reserved | Disclaimer & Privacy