Geloften, hoe begin je daar nu aan en wat vertel je?


De planning van jullie huwelijk slorpt ontzettend veel tijd op. Een heel jaar lang of zelfs langer zijn jullie erop gefocust om alles tot in de puntjes voor te bereiden. En uiteraard wil je dat deze dag niets minder dan perfect is. Dat hij net zo is zoals je gedroomd had. Je wilt niets over het hoofd zien, dus de druk is soms groot. En dan plots is de laatste week aangebroken en moet je, last minute, jouw geloften nog schrijven.


Vaak krijg ik -met een grote knipoog- van mijn koppels de vraag of ik hun geloften kan schrijven. Mijn antwoord daarop is altijd eenduidig: “Nee, dat kan ik niet.” Niet omdat ik het niet zou willen, maar eenvoudigweg omdat zij de enigen zijn die dat kunnen.


Wél geef ik jullie graag tips over hoe hieraan te beginnen of wat jullie geloften kunnen inhouden.MAAK TIJD OM EVEN STIL TE STAAN


Het schrijven van je geloften is de kans om even te bezinnen; om tot rust te komen tussen de hele heisa van leveranciers, uitnodigingen, passen van kledij, gerechten kiezen etc. Het is het uitgelezen moment om de drukte van het afgelopen jaar even naast je neer te leggen en naar de essentie van die dag af te dalen; Om even niet bezig te zijn met de hoe en wat en waar van jullie huwelijksdag, maar om je te herinneren WAAROM je met deze persoon trouwt.

Want als deze dag voorbij is gaan jullie verder als een getrouwd koppel. Dan gaat het niet meer over het uitkiezen van de mooiste bloemen of de beste DJ voor jullie dansfeest. Dan gaat het om jullie leven samen, als getrouwd koppel en hoe jullie die verder willen invullen.


Ga na welke gevoelens er bij je opkomen nu je samen een nieuw hoofdstuk zult starten. Schrijf geloften die een ode zijn aan jullie voorbije tijd en aan het nieuwe hoofdstuk/hoofdstukken die nog zullen komen.
SCHRIJF MET JE GEVOEL EN ZEG HET IN JE EIGEN WOORDEN.


Het gaat er niet om hoe goed je kan schrijven, hoe goed je uit je woorden komt of hoe duur die woorden zijn. Het gaat erom wat er in je hart zit en dat je dit uitspreekt. Niemand zal tijdens de ceremonie aandacht besteden aan hoe je iets hebt gezegd, maar wel dát je het hebt gezegd. Zolang je vanuit je gevoel schrijft, zijn jouw geloften perfect zoals ze zijn. Geloof me.
WAT MAAKT JULLIE RELATIE ZO UNIEK?


Jullie liefde en jullie relatie is uniek. Net daarom zijn je geloften dat ook. Jouw gelofte is wat jij beloofd aan je partner. Iets wat niemand anders in jouw plaats kan beslissen. Je kan je laten inspireren door traditionele geloften die je op internet terugvindt. Maar een echte, eerlijke, authentieke gelofte is geïnspireerd door je liefde voor die ene persoon waarmee je gaat trouwen. Dus, ga af op je gevoel; wat in je opkomt als je aan hem/haar denkt. Denk aan wat jullie eigen maakt als koppel; aan wat jullie zo typeert: aan kleine gewoontes die jullie gaandeweg ontwikkeld hebben of hoe jullie op elkaar zijn afgestemd.


Enkele vragen om je op weg te helpen:

  • Wanneer doet hij/zij je buikpijn krijgen van het lachen?

  • Of wanneer glunder je van trots als je naar hem/haar kijkt?

  • Op welk moment bezorgd hij/zij je opnieuw vlinders in je buik?

  • Of wat zorgt ervoor dat je met hem/haar kan samenleven en niet met iemand anders?


Denk bijvoorbeeld ook terug aan de moeilijke momenten die jullie samen hebben doorgemaakt en hoe je partner er toen voor je is geweest. Was er een moment waarop jij tekort schoot, maar waar je uit geleerd hebt om het in de toekomst beter te doen? Denk ook aan de heerlijke momenten die jullie delen en waarom die net zo heerlijk waren?
NOG ENKELE TIPS:


Start vroeg. Enkele maanden of weken op voorhand. Hou notities bij of een lijst van ideeën over wat je wil zeggen. Dat maakt het uitschrijven van je geloften alleen maar makkelijker eens je eraan begint.


Stem met elkaar af. Welke toon, compositie en lengte hebben jullie geloften. Mag er een grapje in verwerkt worden of houden jullie het liever traditioneel? (Maar verklap jullie geloften nog niet aan elkaar, hou dit voor het moment zelf).

Zorg voor balans. Beloof hem/haar de grote dingen, over trouw, steun, genegenheid en begrip. Maar beloof ook de kleine dingen. Want het is net in die doodgewone handelingen dat je uiting geeft aan je liefde. Een liefdesrelatie gaat veeleer over de eenvoudige, onuitgesproken dingen die je voor de ander doet en waar je al lang niet meer bij stil staat. En ja, dat mag soms met een kwinkslag. Of je nu beloofd dat je niet meer zal klagen over zijn vuile sokken naast de wasmand of jij zal proberen je vuile koffietas voortaan altijd direct in de vaatwas te zetten.

Oefen. Of je jouw geloften nu uit het hoofd leert of voorleest. Ook in het tweede geval is het niet overbodig om dat wat je hebt opgeschreven op voorhand al eens luidop te hebben uitgesproken. Waar leg je welke intonatie, waar stop je even om je partner aan te kijken, welk woord spreek je iets trager uit of waar leg je de nadruk op.

Je krijgt één kans om je geloften uit te spreken. Dat wil je dan toch ook goed doen, niet?

Email

info@quinta-essentia.be

Telefoon

0472 87 93 95

Social media

  • Instagram
  • Facebook
LogoMark.jpg

Het leven kunnen we niet vangen,

maar onze verhalen wel.

Alle rechten voorbehouden © 2020 Sanne Umans