Philip


Hij had mijn vader kunnen zijn. Maar ook niet ouder dan dat. Nog veel te jong dus om het leven te laten. Veel te jong om niet meer te mogen en te kunnen dromen, over nieuwe of bekende vakantiebestemmingen, begeesterde wijnkastelen, pittoreske autoroutes met adembenemende vergezichten, het huwelijksfeest van zijn enigste dochter, de pretoogjes van zijn toekomstige kleinkinderen, de kerstdagen en Nieuwjaren in goed -nee, het beste- gezelschap,

Van een zwaar verdict naar een hoopvolle behandeling, tot plots het laatste moment. In een mum van tijd, als een sneltrein bergafwaarts, om dan op te stijgen in de eeuwigheid. Maar zolang zijn hart bleef kloppen, zolang bleef er in de kleinste sprankeling hoop bestaan. Omdat hoop samen met liefde, hand in hand, het levensvuur in ons aanwakkert.

‘Doe niets dat zinloos is’, was één van de laatste dingen die hij zei. Hij doelde op het in leven houden van zijn lichaam dat moegestreden was.

In hoeverre kan je vrede sluiten met je lotsbestemming wanneer je op 61 jarige leeftijd oog in oog komt te staan met de dood… toch aanvaardde hij het zijne, nederig en in dankbaarheid. Dat en nog zoveel meer wat hij nalaat op deze wereld maakt van hem een groot man. Niet groot van gestalte, maar van hart.

Volgend jaar vertel ik het verhaal van zijn dochter en schoonzoon. Een liefdes histoire waarin hij meeschreef aan de mooiste hoofdstukken. Ik zal zijn stoel klaarzetten, zijn plek -op de eerste rij-, naast zijn Barbara, vrijhouden. En al zullen we hem niet kunnen zien, zijn aanwezigheid zal voelbaar zijn.

Philip,

Het was een voorrecht om jouw verhaal te mogen vertellen.

Ik zie je weer, volgend jaar.
Copyrights © 2021 Quinta Essentia, All rights reserved | Disclaimer & Privacy