Waarom je een huwelijksceremonie moet houden


Als ik je de waarom van een huwelijksceremonie nog moet uitleggen, dan zit je hier misschien niet op je plek. Auch! ‘Hmm, oké, Sanne, je intro kon misschien wat zachter.’ Maar hé, als je dit scherm nu nog niet hebt weggeklikt, dan zit je wellicht wél op je plek. Een schone plek trouwens; propvol verhalen, over het leven en de liefde. En ik geef toe, dit was een pittig staaltje tough love van me. Maar ik beloof je de komende 250 woorden mild te zijn. Want liefde is niet tough. Liefde is schoon, zacht, donkerrood en oudroze, strelend, kittelend, vertederend, wonderlijk, bevrijdend, vergevend, meeslepend en kabbelend, klotsend en bonzend, lijfelijk, lichamelijk, nooit koud of kil, maar warm, met momenten zwoel, zweverig en aards tegelijk, en altijd, ergens, overal, klein en groot, afwisselend, blijvend, nooit ver weg, altijd daar, altijd hier.


Voila, I said it: het nut van een huwelijksceremonie… omdat de liefde het waard is. Omdat jullie liefde dat waard is.En ook omdat:

  • Een huwelijk zonder ceremonie slechts een feest is;

  • Voor de wet trouwen, op papier gebeurt, door jullie handtekening onder een lijst van do’s & don’ts (rechten en plichten dus)

  • Diezelfde lijst niet spreekt over onvoorwaardelijk graag zien, over wederzijds respect en over amour tout court;

  • Trouwen mét elkaar, niét op papier gebeurt, maar in ’t echt, met jullie hart;

  • De hele grote momenten in je leven, schaars zijn. Zoals schoonheid schaar is;

  • Je schaarse dingen moet koesteren.

En ook om dit:

Jullie trouwen omdat jullie geloven in de duurzaamheid van jullie liefde. Terecht. Want liefde gebeurt niet van vandaag op morgen. Liefde vraagt tijd en geduld. Liefde is in wezen duurzaam op zich. En ‘duurzaam’ slaat niet op ‘duur’, maar op ‘zaam’; van ‘langzaam’. En langzaam vraagt tijd. En tijd… dat moet ik je niet vertellen, is ons meest kostbare bezit.


Laat nu net daarin het geheim zitten van ceremonies; ze zetten de tijd even stil.

Het is het moment waarop we terugblikken wat geweest is, waarop we over de rand piepen naar de toekomst, en waarop we beseffen dat de grootsheid van het leven zit in datgene wat we niet kunnen zien.

Voor alle andere redenen, waarom jullie een huwelijksceremonie moeten houden, verwijs ik je graag door naar de getuigenissen van zij die jullie voorgingen.


Lots of love,

Sanne

Copyrights © 2021 Quinta Essentia, All rights reserved | Disclaimer & Privacy