Wanneer mogen we weer trouwen in 't groot?


'Wanneer mogen we weer trouwfeesten organiseren?', is de vraag die al enkele maanden — bijna een jaar nu — op mijn lippen ligt, en die ook bij mijn koppels de hersenen doet kraken. Zolang we dat niet weten, kunnen we alleen maar hopen, dromen, afwachten. Toch?! Of kennen we, met alles wat we nu weten, misschien toch het antwoord op deze vraag?


Omdat de veiligheidsraden ons keer op keer niet veel wijzer maken, besloot ik om zelf op zoek te gaan naar het antwoord. Dit is hoe ik dat deed:Zo vond ik het antwoord


Ik vroeg het niet aan Alexander De Croo en ook niet aan Marc Van Ranst. Want de kans dat zij mij gingen vertellen hoe de vork werkelijk in de steel zit, was klein. Dat heb ik ondertussen wel ondervonden. Onze politici kunnen er namelijk nogal doekjes om winden. En laten we daar nu net geen behoefte aan hebben. Mijn koppels en ik (en bij uitbreiding wellicht wel meer mensen) hebben nood aan duidelijkheid, perspectief, concrete uitspraken over vooruitzichten. Ook al wil dat zeggen dat we moeten horen dat er voor de tweede zomer op rij geen vooruitzichten zijn.


Maar als ik niet bij de beleidsmakers zelf ben gaan aankloppen, hoe heb heb ik het dan wel aangepakt?

Wel, ik blikte terug op het Corona-beleid van vorig jaar en combineerde dit met het huidig vaccinatieplan. Op die manier kwam ik tot een antwoord op mijn vraag: ‘Wanneer mogen we weer groot trouwen?’Ik maakte zelf de rekensom


Ik zeg hier wel degelijk ‘een’ antwoord. Want de waarheid heb ik niet in pacht. Dus, don’t shoot me als achteraf blijkt dat ik fout ben. Toch denk ik dat we met de informatie die we van de overheid krijgen, met onze ervaringen van vorig jaar en met wat gezond verstand, aardig in de buurt kunnen komen van wat realistisch is.


Een tweede kanttekening die ik nog wil maken, voor ik je vertel wanneer we weer ongeremd mogen feesten: Ik ga uit van een gunstig scenario, zonder rekening te houden met nieuwe Corona-varianten, vaccins die niet op tijd geleverd worden, ed.

De horeca mag weer open


Het vaccinatieplan vertelt ons dat in april al het zorgpersoneel en alle risicopatiënten ingeënt zullen zijn. De ziekenhuisopnames zullen daardoor verminderen en logischerwijs neemt dan ook de werkdruk in rust- en ziekenhuizen af. (Uit ervaring weten we dat jonge, vitale mensen minder last hebben van het virus en dit vaak zelf, thuis kunnen overwinnen.)


Gevolg voor horeca- & evenementensector:

Restaurants, cafés en feestzalen mogen opnieuw opengaan, mits het naleven van de huidige maatregelen (mondmaskers, afstand houden, handen ontsmetten).


De groepsimmuniteit is nu nog niet bereikt, dus het blijft belangrijk dat iedereen, inclusief gevaccineerden, de maatregelen blijven naleven. Om die reden kunnen we vermoeden dat er een limiet zal worden opgelegd voor het aantal aanwezigen op jullie feest en ook een dansfeest nog niet zal worden toegelaten.


Als alles volgens schema verloopt zegt het vaccinatieplan ons dat vanaf juni de overige, algemene bevolking gevaccineerd wordt. Het doel is om tegen september 70% van de bevolking te hebben ingeënt. Dit is de drempel die wordt beschouwd als het minimumpercentage voor groepsimmuniteit, en is cruciaal om het gewone leven terug op te vatten.

Vanaf dit moment mogen we weer dansbare trouwfeesten organiseren

Nu komt ons gezond verstand goed van pas. De regering gaat wellicht niet meteen alle teugels lossen, maar de sociale activiteiten gradueel opschalen en de situatie telkens evalueren. Pas wanneer er in deze fase geen nieuwe besmettingshaarden gecreëerd worden, zal het leven zich terug in zijn normale orde mogen en kunnen herstellen.


Hoe lang dat die periode duurt weten we niet, maar je mag er toch vanuit gaan dat het al snel twee maanden duurt voor we met z’n allen op de dansvloer staan. (Dit is enkel in een scenario waarin alles volgens plan verloopt.)

Twijfelen jullie om dit jaar te trouwen? Dit zijn je opties.


Nu we dit ‘weten’ (we weten ondertussen al wel dat we het op voorhand nooit zeker weten), kan je makkelijker bepalen of jullie dit jaar nog willen trouwen of niet. Ik help jullie even:


Zijn jullie het zat om te wachten en willen jullie dit jaar nog trouwen?

Vanaf mei mag je dromen van een ceremonie, een zittende receptie en een zittend diner voor ca 50 personen (mits de maatregelen door de locatie kunnen nageleefd worden - voldoende ruimte beschikbaar om de afstand van 1,5 meter te respecteren).


Vanaf november mag je dromen van een trouwfeest met kussen, knuffels en booty shakes op de dansvloer.


Willen jullie geen compromissen sluiten? Verplaats jullie huwelijk dan naar volgend jaar.

De beste beslissing is een beslissing nemen


Ik ben niet de persoon die jullie zal zeggen wat je moet doen. Jullie huwelijksfeest is jullie dag, niet de mijne, noch die van jullie familie of vrienden. Maar wacht niet tot het allerlaatste moment om een beslissing te nemen. Het kost je alleen maar bakken energie en slapeloze nachten.

Vanaf het moment jullie een beslissing hebben genomen, zal je merken dat er een last van jullie schouders valt en er opnieuw ruimte vrij komt om te kunnen genieten van de voorbereidingen naar jullie grote dag. Of die nu dit jaar of volgend jaar is, met compromissen of zonder.Zitten jullie na het lezen van dit artikel nog met vragen? Ik ben geen viroloog of heb ook geen toegang tot de knopjes van het Covid-beleid. Wat ik wel kan is met jullie sparren over jullie huwelijk en over de alternatieven die er zijn. Geloof me, die zijn er zeker. Stuur me een berichtje op mijn Instagram of Facebook.


  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

0472 87 93 95

© 2021 Sanne Umans, All rights reserved | Disclaimer & Privacy