Wat is een ceremoniespreker en wat doet ie?


Het woord zegt het zelf; een ceremoniespreker is iemand die tijdens een ceremonie spreekt. Al dekt deze titel niet de volledige lading. Een ceremoniespreker doet meer. En omdat je vaak niet meteen ziet wat hij of zij dan nog allemaal doet, leg ik dat even uit.De moderne priester


Een ceremoniespreker wordt ook wel eens aanzien als de moderne priester. Dat is niet onlogisch. Beiden zijn het voorgangers tijdens een ceremonie en leiden ze het moment in goede banen. Maar wat, behalve dan het christelijke aspect dat bij een priester prominent aanwezig is en bij een ceremoniespreker niet persé, is dan het verschil.

Het grote verschil tussen deze twee is de manier waarop ze een ceremonie vormgeven. Een priester houdt zich aan een vast verloop (eerste lezing, homilie, etc.) en passeert de inhoud van de ceremonie op Christelijk geïnspireerde teksten (Bijbelse verhalen).


Een ceremoniespreker is een onafhankelijke voorganger die, in samenspraak met jullie, de ceremonie vormgeeft, rituelen uitwerkt die bij jullie passen, verhalen verwerkt die hij/zij zelf schrijft of die jullie kiezen, etc.


Je kan stellen dat een ceremonie door een ceremoniespreker, ook wel ‘storyteller’ genoemd, veel persoonlijker is, dan een ceremonie begeleid door een priester. Waarmee ik niet wil zeggen dat het één beter of slechter is. Het is maar wat je verkiest.Wat doet een ceremoniespreker nu precies?


1. Geeft de ceremonie vorm


Het onderwerp van de ceremonie is uiteraard de belangrijkste factor voor de vormgeving: trouwen jullie of nemen jullie afscheid van een dierbare?

Verder bepaalt ook de locatie, het aantal genodigden en de rituelen die jullie zullen gebruiken, de vorm.

Hebben jullie zelf een duidelijk idee wat jullie wensen, of weet je wel dat je een ceremonie wil, maar heb je geen flauw idee hoe? De ceremoniespreker is dé persoon om jullie te hierin begeleiden. Hij/zij zal aan de hand van een gesprek, samen met jullie de ceremonie in een mal gieten. Het liefst eentje gemaakt van jullie silhouetten.

2. Zorgt voor de inhoud; schrijft, creëert en bouwt


De ceremoniespreker werkt alle elementen, die in de ceremonie aan bod zullen komen en besproken werden in punt 1, uit.

Het volledige moment — of dat nu een uur, anderhalf uur, of zelfs langer is — geeft hij body. Met andere woorden; hij schrijft alles uit: De teksten, het aankondigen van de sprekers, de inleiding van een ritueel, jullie verhaal, etc. Uiteraard kan dit niet zonder jullie input. Hoe persoonlijker de ceremonie, hoe nauwer de ceremoniespreker met jullie zal samenwerken. Én hoe beter ook jullie band met hem/haar zal zijn op het moment van de plechtigheid. Elk element krijgt trouwens een doordacht plekje in de ceremonie, zodat alles tezamen een samenhangend geheel vormt.

3. Begeleid de sprekers en geeft hen tips en advies.


Sommige ceremoniesprekers bieden ook een extra begeleiding aan voor de mensen die speechen tijdens de plechtigheid. Een goede storyteller wil namelijk dat het plaatje klopt, en alles dat aan bod komt op dit intieme moment, mooi aansluit bij wie jullie zijn of waar het die dag om draait. Daarom krijgt elk aspect de nodige aandacht; ook de speeches van de sprekers.

4. Coördineert de ceremonie van voor het begin tot na het einde


Een ceremoniespreker neemt heel vaak ook de taak van een ceremoniemeester op zich. (Let op: dit is niet altijd zo. Vraag dit zeker na bij je ceremoniespreker). Wat houdt dit nu in? Hij stelt een draaiboek op van het verloop van de ceremonie die hij aan alle betrokken partijen bezorgd (muzikant, sprekers, zaal, catering, etc);

Hij is controleert of de set up staat zoals jullie die besproken hebben, doet ruim op voorhand een sound check, begeleidt de gasten naar hun plaatsen, coördineert de intrede en uittrede, zorgt dat de muziek op het juiste tijdstip afspeelt, kondigt de sprekers aan, begeleid rituelen, etc. Een hele boterham dus. Allemaal zaken die door de aanwezigen niet gezien worden, maar o zo belangrijk zijn voor een vlot verloop van de ceremonie.Niet elke ceremoniespreker doet hetzelfde


Sommigen ceremoniesprekers houden het beknopt; ze hebben een vast verloop voor de ceremonie, gebruiken standaardteksten of symbolische verhalen (waaruit je eventueel kan kiezen) of fungeren als key note spreker tussen alle andere sprekers, en laten de coördinatie van de plechtigheid over aan iemand anders.

En sommige ceremoniesprekers gaan all the way; ze creëeren een custom made ceremonie en leiden het ganse moment in goede banen.


Vraag dus zeker na wat de ceremoniespreker doet en wat inbegrepen is in zijn/haar prijs, voordat je de overeenkomst tekent. Dat de prijzen dus kunnen verschillen, is logisch. Maar hoeveel dan? Dat vertel ik je in mijn blog 'Hoeveel kost een ceremoniespreker?'


Ga je binnenkort trouwen en ben je benieuwd hoe ik te werk ga en wat ik hiervoor vraag? Laat hier je gegevens achter en ik bezorg je mijn brochure.Warme groetjes,

Sanne

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest

0472 87 93 95

© 2021 Sanne Umans, All rights reserved | Disclaimer & Privacy