Wat doet een ceremoniespreker bij afscheid?

Sterven is deel van het leven en plots is het daar: slaat het in als een bom of komt het op je afgeslopen. In ieder geval is het rauw, onverteerbaar, niet weg te denken of van ons af te spoelen. Het kijkt ons recht in de ogen en raakt ons diep in het hart.

Wat dan? Wat nu?

Terwijl we zo graag wat langer hadden willen vasthouden, hebben we geen andere keuze dan te moeten loslaten. Het laatste wat we dan nog kunnen doen, is afscheid nemen op een manier dat goed voelt; een moment creëeren waarin datgene wat jouw dierbare in het leven behartigde, centraal staat. Het is in schoonheid afronden wat voorbij is; een zingevend moment dat verbindt en kracht geeft om verder te leven.

Wat is een ceremoniespreker juist?

Een ceremoniespreker staat los van een begrafenisondernemer. Daar waar de begrafenisondernemer zich ontfermt over de formaliteiten, is de ceremoniespreker een persoon die zich bekommerd om de gevoelens van de nabestaanden en hun wensen. Hij geeft samen met hen de uitvaartplechtigheid vorm.

Een ceremoniespreker geeft advies, reikt ideeën aan en helpt bij de uitwerking van het afscheid. Maar bovenal biedt hij een luisterend oor, om zo de verhalen neer te schrijven en een plek te geven in de ceremonie. Hij is de vertrouwenspersoon, die in de dagen voor de uitvaart jou bijstaat, om van het afscheidsritueel een doordrongen persoonlijk moment te maken.

Wat mag je van een ceremoniespreker verwachten?

  • Hij helpt bij het vormgeven van de uitvaartplechtigheid en houdt hierbij rekening met de wensen van de overledene en de nabestaanden;
  • Hij geeft advies over de implementatie van persoonlijke elementen en geeft structuur aan de ceremonie;
  • Hij geeft woorden aan het moment en aan de emoties;
  • Hij reikt ideeën aan voor een persoonlijk ritueel en een tastbaar aandenken;
  • Hij schrijft het levensverhaal van de overledene;
  • Hij moedigt je aan en staat je bij, bij het schrijven van jouw afscheidsbrief of laatste boodschap;
  • Hij helpt je bij het zoeken van muziek en/of foto’s en verwerkt ze in de ceremonie;
  • Hij is de voorganger/ceremoniespreker tijdens de plechtigheid.

Waarom hulp inschakelen van een externe ceremoniespreker?

Vroeger was het de taak van de priester om samen met de familie de uitvaartplechtigheid vorm te geven. Omdat er steeds minder begrafenissen in de kerk plaatsvinden, werd die rol ook wel door de begrafenisondernemer opgenomen. Een ceremoniespreker houdt zich uitsluitend bezig met de vormgeving van het afscheid. Dat is anders dan een begrafenisondernemer, die in de eerste plaats is de praktische zaken op zich neemt.

Een ceremoniespreker focust zich enkel en alleen op het creëren van een persoonlijk en zinvol afscheidsmoment. Door zijn aanwezigheid tijdens de cruciale dagen tussen het overlijden en het afscheid, biedt hij ruimte om te rouwen en om te herinneren. Al de administratie kan later wel.

Quinta Essentia is ceremoniespreker tijdens momenten van groot geluk en groot verdriet. Vind je de juiste woorden niet? Weet je niet wat er mogelijk is of heb je hulp nodig bij het vormgeven van jouw uitvaart of die van je dierbare? Contacteer ons. Je hoeft dit niet alleen te doen.

SHARE